Običajne plastenke za vodo

Na trgu obstajajo različni plastični izdelki, ki se tako ali drugače uporabljajo za shranjevanje živil in ustekleničene vode. Plastenke za enkratno uporabo so večinoma izdelane iz polimernega materiala PET (polietilentereftalat), ki nosi oznako 1 in je glede kvalitete najslabša. Večkratna uporaba tovrstnih plastenk se odsvetuje zaradi izluževanja najrazličnejših kemijskih komponent. Mednje spada nevarni antimon, ki ga je Mednarodna agencija za raziskavo raka (IARC) označila kot komponento, ki lahko povzroča raka. Raziskave so pokazale da se izločanje antimona v vodo poveča z visokimi temperaturami in časom. Po drugi strani so PET plastenke primerne za reciklažo, saj ne zahtevajo velikih količin energije in pri sežigu v ozračje ne izpuščajo klora.

Plastične posode in plastenke za živila oz. vodo tudi ne bi smele vsebovati hormonskih motilcev, kot je bisfenol (BPA) ali katerih kolih drugih škodljivih snovi, ki jih je drugače mogoče zaslediti v običajnih plastenkah in tudi plastenkah za večkratno uporabo. Slednje so sicer zadnje čase zelo priljubljene in jih je mogoče v različnih velikostih, vabljivih barvah in všečnih poslikavah dobiti na policah večjih trgovskih centrov. Te plastenke so (običajno) izdelane iz polikarbonata in nosijo oznako 7, kamor spadajo najrazličnejše vrste plastik. Ta skupina polimernih materialov je po zadnjih izsledkih znanstvenikov za uporabo v živilske namene povsem neprimerna. Pri proizvodnji polikarbonata ali po domače pleksi stekla se kot ena osnovnih surovin uporablja Bisfenol A (krajše BPA). Gre za organsko spojino z dvema fenolno funkcionalnima skupinama, ki dokazano povzroča motnje endokrinega sistema, saj posnema hormone v telesu in lahko negativno vpliva na zdravje. Posledica neželenih vplivov je največja pri najmlajših osebah. V letu 2009 je raziskava pokazala, da pitje iz polikarbonatnih plastenk povzroča povečano koncentracijo Bisfenola A v urinu za dve tretjini. Društva za zaščito potrošnikov priporočajo tistim, ki želijo zmanjšati svojo izpostavljenost Bisfenolu A, naj se izogibajo uporabi hrane iz pločevink in embalaže iz polikarbonatne plastike.

Oznake plastičnih materialov
Varčuj in pij vodovodno vodoSamo Chromy: (03) 898 21 48
David Koren: (03) 898 21 52
E-pošta: info(a)aquavallis.si

Aquavallis filtri za pripravo čiste pitne vode

Aquavallis je program najsodobnejših filtracijskih sistemov, ki z uporabo nanotehnologije dokazano zagotovijo kar 99,999999 % čisto vodo.

Aquavallis filtri za pripravo čiste pitne vode

HTZ je največje invalidsko podjetje v Sloveniji in z nekaj več kot 1000 zaposlenimi tudi največje hčerinsko podjetje v Skupini Premogovnik Velenje.Nakup športne plastenke Aquavallis je možen v naši spletni trgovini , najdeš pa jo tudi na policah v Mercator centrih in trgovinah Sanolabor.